Jak jsem předsmažil prezidentského kandidáta

6. 07. 2016 10:00:00
Dostal jsem možnost předsmažit prezidentského kandidáta. Někoho, kdo pravděpodobně bude konkurovat Miloši Zemanovi v druhé přímé volbě prezidenta

Není pravda, že není koho vybírat. V Česku je dost osobností. Dokonce i mezi politiky. A rozhodně není pravda, že jsou všichni stejní a „všeci kradnů“, jak nám tvrdí jeden populista bez úrovně. Když jsem se na to díval subjektivně, z čistě morálního a politické hlediska, našel jsem spoustu vhodných kandidátů.

Chce to prezidenta, který má jasný a pozitivní vztah k Západu a západním hodnotám. Je proevropský a proamerický.

Taky jsem si řekl, že by to chtělo člověka, který má hodně našlápnuto ke kandidatuře, lidi jej znají a jemu se daří získávat pozornost občanů, aniž by musel obětovat své hodnoty.

No a také jsem uvažoval nad někým, kdo by se na prezidenta prostě hodil bez ohledu na to, jestli chce kandidovat nebo ne. Kdo má skvělou pověst ve světě, oplývá statečností a je osobnost.

Našel jsem takové lidi.

Ještě mi zbylo sestavit morální profil příštího prezidenta. Je to informace pro kandidáty i voliče, jakého prezidenta chceme. A je to možná ještě důležitější než konkrétní jména.

Takže jsem rozhodl, že příští prezident by měl vypadat následovně.

Určitě by neměl používat jadrný jazyk a dělat ze sebe lidového baviče. Na to máme baviče. To není funkce prezidenta. Myslím si, že není ani tak nezbytné, aby měl praxi v politice. Jsou lidé mimo politiku, kteří dovedou překvapit. Ale samozřejmě úplný ťuňťa to být nemůže.

Ano, prezidentská funkce si vyžaduje jistou dávku důstojnosti, ale zase si dovedu představit prezidenta sympaticky nevážného a lidského. Rozdíl mezi přijatelnou a nepřijatelnou nedůstojností je rozdíl mezi Havlem a Zemanem.

Ano, prezident České republiky musí být absolutně prozápadně orientován. Jiného prezidenta už nechci. I kdyby neplnil ostatní kritéria, tak toto plnit prostě musí. To je nejdůležitější.

Prezident by měl mít určitě schopnost naslouchat a to nejen „obyčejným“ lidem, ale i politickým odpůrcům. Ale měl by jim naslouchat opravdu, opravdu slyšet jejich argumenty, nejen dělat to jako nějakou hru.

Prezident musí být přijatelný pro široký okruh voličů. Má to být prezident všech, ale nesmí se podbízet davu a nesmí klesat na úroveň lůzy. Naopak, musí svou činností vychovávat z lůzy občany.

Měl by mít prezident společenský rozhled? Ano, měl; čím toho člověk ví méně, tím více je manipulovatelný. Ano, prezident musí být inteligentní a všeobecně vzdělaný. Pokud ne formálně, tak alespoň prakticky.

Má být nadstranický a snažit se o dohody stran? Rozhodně. Prezident má společnost hojit a ne ji jitřit. Tudíž by měl být konsenzuální. Ale stále by měl trvat na hodnotách a principech, pro které byl zvolen.

Trochu váhám nad tím, jestli prezident má být týmový hráč. Jistě, v politice je tým důležitý, i když prezident je už z principu poněkud solitér. Ale určitě nemá být individualistický sobec.

Má být silná a vynikající osobnost? Ano, osobnosti je třeba. České prezidentství je postaveno na individualitě a autoritě prezidenta. Ale prezident není rocková hvězda, nemá živit své ego a zbytečně na sebe upozorňovat. Nemůže to být bezbarvý úředník, ale ani šokující provokatér.

Prezident by měl mít schopnost reprezentovat a domluvit se v zahraničí. Být reprezentativní patří k politické práci. Prezident se setkává s jinými státníky a diplomaty a nemůže to být nějaký Lojza z kompostárny. A jazyky... Neznat jazyky již je v dnešní době, samozřejmě, nebetyčná ostuda. Toto jsou takové základní předpoklady k funkci.

Základní předpoklad je jedna věc, ale druhá věc je potřebný předpoklad. A tím, kromě prozápadní orientace, jsou i morálka a charakter na vysoké úrovni. Tyto vlastnosti musí mít každý politik. Bohužel, většina politiků je nemá. Ale nemorální a bezcharakterní prezident je nepřípustný. Základní voličské kritérium.

Měl by být prezident akceschopný v krizových situacích? Setkal jsem se s názorem, že to není třeba, protože na akci máme vládu a premiéra. Já o tom nejsem tak úplně přesvědčen. Krize nejsou jen o krizovém managementu, ale také o tom umět třeba ve vypjatých chvílích promluvit k národu a uklidnit jej, nebo naopak vyzvat k boji. A tady je odvážný a chladnokrevný prezident nezbytností.

Tak jsem tedy rozhodl, že má vypadat příští prezident.

Určitě se nabízí otázka – kdo mi dal právo „předsmažovat“ kandidáty. Proč bych to měl dělat zrovna já. Odpověď je jednoduchá. Ve skutečnosti nejde o žádné „předsmažování“ ale o výběr. Rozhodnout se, koho by chtěl za prezidenta, může každý občan. Ale díky tomu, že jsem se stal signatářem Kroměřížské výzvy, mohu spolu s ostatními signatáři mluvit i do výběru kandidátů. Skutečné „předsmažení“ totiž spočívá v tom, že nám kandidáty vybere nějaká politická strana, případně se někdo hodí na pánev s rozpáleným olejem, a to na základě toho, že k tomu má ambice. Ale co kdybychom si kandidáty vybrali my, občané, i mezi těmi, kdo nejsou jen exponenty stran a zájmových skupin anebo mají jen své prostředky a disponují možnostmi, aby se kandidáty stali. Co když jsou tady vhodnější lidé, kteří prostředky a takové možnosti nemají, ale přesto by je velká část společnosti podpořila? Není to skutečně nejdemokratičtější a nesprávnější, když si občané najdou svého kandidáta, kterému pak pomohou a podpoří jej?

Takže to „předsmažení“ může provést každý s vás. Samozřejmě, že to bude jen názor jednotlivce, který bude započítán k mnoha názorům ostatních. Ale stejně je to něco víc. Tento názor, i když jeden z mnoha, nebude ignorován. Bude započítán a reálně, i když maximálně z jedné desetimiliontiny, ovlivní prezidentskou kampaň a volby. A desetimiliontina je pořád lepší než nic.

Existují občané, kteří mohou ovlivnit podobu příští prezidentské kampaně, a pak občané, kteří ji ovlivnit nemohou a mohou ji jen pasivně konzumovat. Rozdíl je v tom, jestli jste nebo nejste signatářem Kroměřížské výzvy.

Autor: Tomáš Peszyński | středa 6.7.2016 10:00 | karma článku: 21.36 | přečteno: 1386x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 1059 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1009

Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...