Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodnoty Kroměřížské výzvy

Kroměřížská výzva sice byla inspirovaná současnou situací okolo výkonu prezidentské funkce, její důvody jsou však hlubší a její význam mnohem rozsáhlejší

Kroměřížská výzva není jen výrazem nespokojenosti se současným prezidentem a snahou o výběr lepšího; její význam je daleko rozsáhlejší. Jedná se jí o celý vývoj naší země. V následujícím textu se pokusím vysvětlit postoje Kroměřížské výzvy, které jsou zmíněny v aktuálním dokumentu této iniciativy.

Jak tedy Kroměřížská výzva hodnotí naši minulost a důvody situace, do které jsme se dnes dostali?

Po listopadu ‘89 si Češi představovali, že kromě svobody, demokracie a prosperity se automaticky zlepší úplně všechno. Prostě vše v našich životech. Díky totalitě jsme se chybně naučili, že věci veřejné – republika, tedy stát – se staly věcí jen „těch nahoře“. „Obyčejný člověk nic nezmůže, a tak nemá cenu, aby něco řešil“, slyšíme často a je to špatně.

Bohužel změny v roce 1989 přivítala jen třetina obyvatel, zatímco další třetina byla proti. Zbylá třetina zůstala pasivní, neaktivní a přelétá od jednoho tábora k druhému. V důsledku toho nastal pat, který měly překonat volby na konci devadesátých let a přelomu tisíciletí. Nepřekonaly. Proto lidé začali hledat alternativu ke stávajícím stranám, což však velmi narušuje náš systém. O směřování naší země tak rozhoduje ta pasivní třetina obyvatel a záleží na tom, na kterou stranu se přikloní.

Díky totalitě také nevěříme institucím a státu. Bohužel po revoluci někteří politici tuto důvěru nijak neobnovili, ale naopak začali porušovat pravidla jako první.

Lidé už ani nevěří na lepší budoucnost. Proto se musíme vrátit k tomu, po čem jsme toužili po listopadu ‘89 a co se ještě zdaleka nevyplnilo.

Díky komunistům jsme ztratili kontakt se světem. Nebyli jsme v zahraničí, neznáme jazyky. Nestaráme se o naše sousedy a spojence, staráme se jen sami o sebe. Chtěli jsme po EU peníze a pořádek. Peníze z EU se nám líbí, ale pravidla, díky kterým je v Evropě pořádek, ne.

Teď je však třeba říci, co Kroměřížská výzva chce a co podporuje.

Svoboda vyžaduje odpovědnost – svoboda není jen o osvobození se od útlaku, ale také o hře podle pravidel. Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Kroměřížská výzva chce takovou svobodu chránit a rozvíjet.

Demokracii musíme chránit – demokracie vyžaduje nejen volby, ale také iniciativu lidí, srozumitelnost politiky, informovanost, svobodná a odpovědná média, střídání vlád a kontrolu. Kroměřížská výzva chce bránit demokracii, posilovat ji a bránit pokusům o její omezení

Jasná pravidla hry – dnešní stav práva a spravedlnosti je v naší zemi špatný. Zákony nemusí být složité a nepřehledné tak, že se v nich vyznají jen právníci. Nejde však jen o zákony, ale také o pravidla a zvyklosti. Ty nemohou platit pro každého jinak. Kroměřížská výzva chce vyčištění právní džungle a závaznost společenských norem.

Podpora občanské společnosti – politický systém nefunguje a jediní, kdo s tím mohou něco dělat, jsme my, občané. Musíme tlačit na politiky a hlídat je. Kroměřížská výzva není proti politickým stranám, ale chce aktivitu občanů.

Jsme součásti Západu – teď se odtahujeme od EU a neřešíme její problémy. Sami naopak EU obviňujeme z našich problémů a neuvědomujeme si, že jsme součásti EU. Postupně je měněna západní orientace České republiky. Kroměřížská výzva podporuje obranu západních hodnot a odmítá lavírovat mezi Západem a Východem. To je řešení současné špatné mezinárodní situace i migrační krize.

Potřebujeme vizi a cíl – nemůžeme řešit jen to, co je, ale i to, co bude. Čeká nás několikaletý volební maraton. Kdy si vyjasnit otázky dalšího vývoje, když ne teď? Politici často neřeší vážné problémy. Kroměřížská výzva chce ukázat vizi budoucího vývoje.

Kdy, když ne teď – opět váháme mezi Západem a Východem. Domácí politika, strach z budoucnosti, migrační krize a současný prezident potlačili naději v mysli lidí. Jenže my teď stojíme na dějinné křižovatce. Kroměřížská výzva burcuje všechny lidi dobré vůle. Čas je teď. Už není na co čekat. Letos se spojme a příští rok o sobě dejme vědět. V roce 2018 zvolme prezidenta, který nebude říkat, že jsme byli v područí USA a EU. U parlamentních voleb ukažme, že vlastenectví a evropanství patří k sobě.

Svoboda, demokracie, spravedlnost, občanství, Západ, vize a naděje. To jsou hodnoty Kroměřížské výzvy. Jsou to i vaše hodnoty?

Autor: Tomasz Peszynski | pátek 8.7.2016 10:00 | karma článku: 15,65 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

Vážení čtenáři a přátelé. Dovolte mi, abych i já oznámil svůj odchod z blogů Idnes. Kvůli Babišovi, jak jinak.

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

18.4.2017 v 16:00 | Karma: 35,73 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

59 Tomahawků by měl být jen začátek

V následujícím textu se pokusím vysvětlit, čeho by měl americký raketový útok na Asada být začátek. A proč mě naplňuje mírným optimismem.

18.4.2017 v 10:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

Shrnutí toho, co zas vyvedl Donald Trump. Je potřeba neustále poukazovat na to, že není standartní demokratický politik, ale někdo, kdo absolutně nemá na to být americkým prezidentem.

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

V Evropské unii se rozbíhá naprosto zásadní debata o budoucnosti EU, kterou Česko úspěšně ignoruje, abychom si zase mohli stěžovat na „diktát Bruselu.“

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář