Hledají se obránci liberální demokracie

20. 11. 2016 11:00:00
Za několik posledních měsíců, díky všem průšvihům ve světě i doma jasně vykrystalizovalo, co se děje. Bojuje se o osud liberální demokracie.

Nejprve mi dovolte něco osobního. Omlouvám se, že jsem 2 měsíce nic nenapsal. Byl jsem zaměstnán účastí na přípravě akce 17.11 na Václavském náměstí a dalšími občanskými aktivitami. Taky se stalo tolik špatných a dobrých věcí, že jsem je pomalu ani nestíhal sledovat, natož, abych je mohl komentovat.

Ale díky tomu jsem si vytvořil jakýsi odstup, který mi umožňuje pokusit se zhodnotit, co se děje.

Všechno to, co se děje kolem brexitu, Trumpa, uprchlíků, Zemana, Ruska, Číny, Babiše, Ovčáčka krystalizuje jen k jednomu. K rozhodnutí o osudu liberální demokracie v Česku i ve světě.

Liberální demokracie je to v čem žijeme. Prosím nepleťte si slovo liberální nebo liberál s nějakou úzkou politickou ideologií nebo směrem. To slovo vás může mást, protože v USA se používá pro označení levice, v Evropě zase pro označení pravice.

Jenže být liberální má daleko širší význam. Není to vymezení se proti socialistickému nebo proti konzervativnímu. Je to současný systém na západě.

Jistě, Václav Klaus by řekl, že nejsprávnější demokracie je bez přívlastků a že přívlastky jenom ničí demokracii. Ale věřte mi, že demokracii bez přívlastků byste nechtěli. Ta byla ve starověkém Řecku. Ano, tím, že ji Řekové vymysleli tak jednoznačně prokázali službu lidstvu. Řekové hledali spravedlivý systém, který by zohledňoval názory občanů, ale zároveň by byl stabilní. A nalezli demokracii. Demokracie je dohoda občanů na společných pravidlech. Pokud občané tuto dohodu ctí a respektují ji, tak demokracie má sílu a pevnost, více než jakýkoliv monarcha a diktátor od Xerxese počínaje, Putinem konče. A není to systém postavený na násilí, ale na dohodě. Jistě pak i demokracie má právo použít násilí na svoji obranu, ale ono násilí není jejím hlavním principem. Tím je dohoda.

Ale proč byste nechtěli původní řeckou demokracii? Například proto, že platila jen pro některé. Otroci na ní právo neměli. Postrádala tedy sociální i humánní rozměr. Nebo proto, že většina rozhodovala opravdu o všem. Například soudila lidi. Lidový soud tedy nerozhodoval podle pravdy, ale podle názoru většiny a ten jak jistě uznáte, nemusí být vždy totožný s pravdou. Například, když si většina lidstva myslela, že země je placatá nebo neměli potuchy o existenci Ameriky.

Ale demokracie se vyvíjela. Měla to těžké, ale před dvěma sty lety se prosadila. Od té řecké se myšlenkově posunula k volnosti, rovnosti, bratrství – žádní otroci a žádné střepinové soudy. Vznikly soudy nezávislé. Došlo k oddělení moci zákonodárné od moci výkonné. Na těchto základech stojíme.

Ale ani tehdy to ještě nebyla liberální demokracie. Jak víme, trvalo ještě desítky let, než přestalo být tolerováno otroctví. Než se vyvinul svobodný a nezávislý tisk. Než nastalo všeobecné volební právo. Velmi dlouho mohli volit jen bohatí bílí muži.

To už jsme se k liberální demokracii přiblížili. Ale zeptám se. Viděli jste film Milionář z chatrče? Indie je formálně demokratickou zemí, kde občané rozhodují o vládě ve volbách. Ústava jim zaručuje všechny svobody co nám. Ale představte si ty indické chudinské slumy s miliony lidí, kteří jsou negramotní a celý den se snaží jen přežít a najíst. Myslíte si, že jsou si vědomi svých práv a svého občanství? Že je zajímají nějaké volby?

K fungování demokracie potřebujeme silnou střední vrstvu. Ta na západě po druhé světové válce vznikla. To jsme my všichni. Troufám si říct, že 90% z vás, kteří čtete tyto řádky je součástí střední vrstvy.

Samozřejmě, že jsme tu měli nějaké velmi zrůdné přívlastky – například lidová demokracie. To samozřejmě žádná demokracie nebyla a s pregnantním definováním typu demokracie to nemělo nic společného. Byl to jen bolševický výmysl.

Shrňme si to. Liberální demokracie je to v čem teď žijeme. Naše realita, naše normalita. Nejsou to jen volby, ale je to svoboda tisku, je to soudnictví a justiční systém. Je to vaše bezpečnost. Vaše životní úroveň, vaše sociální postavení. Vaše svoboda si říkat co chcete, cestovat kam chcete. Právní ochrana v zaměstnání. Zdravotnictví.

Jo a mimochodem taky taková drobnost – mír.

A přestože nic s toho nefunguje tak, jak by mělo, tak přece jenom to nějak funguje. Takže místo toho, abychom to fungování napravili, nebudeme to přece chtít zničit. Anebo ano?

Víte, když přijdeme o liberální demokracii, přijdeme o životní styl, který dnes máme. Přijdeme o současnou realitu. V poslední době se objevily hordy politiků, kteří slibují, že nám přinesou něco jiného, lepšího. A vy tomu věříte? Vy to chcete riskovat, že to nejsou jenom další sliby. Víte, že už v dějinách pár takových slibotechen bylo a jak to dopadlo.

Anebo věříte tomu, že se svět vyvíjí špatně a že se musíme vrátit ke kořenům? Ale kde? Do 19. století? K Napoleonovi? Nebo dokonce do starověkého Řecka?

Opravdu jste si jistí, že to chcete?

Dlouho váhat nemůžete.

Protože pokud to chcete, budete váhat a neodmítnete to, tak se to opravdu stane. O liberální demokracii přijdeme. A to budete koukat, co se bude dít.

Autor: Tomáš Peszyński | neděle 20.11.2016 11:00 | karma článku: 20.77 | přečteno: 1223x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 1059 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1009

Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...