Náckové do televize, ani společnosti nepatří

30. 11. 2016 11:00:00
Aféra Slavík - Ortel opět odkryla český Švejkovský fašismus. V kraji kutilů a piva číhá temná bestie.

Ortel ve Slavíku

S Ortelem ve Slavíku se to má jednoduše. Tomáš Hnídek alias Tomáš Ortel je neonacista. Jeho minulost to potvrzuje a v jeho životopise nelze nalézt žádnou kapitolu, kde by se s přímočarou neonacistickou minulostí rozloučil. To, že je nácek verze 2.0, tedy takový, který pochopil, kde je zákonný rámec, který se nesmí překročit a pohybuje se v něm, na celé věci nic nemění. Není to nácek z právního hlediska, na to si dává setsakramentský pozor. Ale z poltického a morálního ano. Na sto procent.

Slavík je zastaralá anketa, relikt z dob komunismu, která nemá žádný kulturní, hudební a ani společenský význam. Dokonce ani nic nesvědčí o popularitě, která se dá snadno určit z čísel prodaných nosičů, zobrazených videí na You tube a dalších kritérií. Dopad Slavíka je naprosto nulový.

Problém o všem nastává, když se vyhlašování této ankety uskuteční na nejsledovanější televizní stanici, v nejsledovanějším čase a kdy má přenos tohoto vyhlašování sledovanost 1 200 000 diváků. Problém by to nebyl, pokud by v tomto přenosu nevystoupil bez jakýchkoliv skrupulí neonacista Hnídek a sklidil ještě potlesk všeobecně známých osobností.

Vzkaz onomu více než milionu televizních diváků je jasný. Neonacisté jsou mainstream. Uvidíte je v sobotu večer na TV NOVA, tleskají jim vaši oblíbení zpěváci a skupiny a celkově jsou akceptovaní jak organizátory, tak spoluúčinkujícími.

A to je špatně. Neonacisté nejsou mainstream, ale okraj společnosti. Extrémisté a zlo. Hlásají nenávist. Patří do vězení a ne do televize. Bohužel, pokud nemáme zákonné možnosti k jejich vyřazení ze společnosti, musíme je aspoň bojkotovat a ne je ukazovat, akceptovat, tolerovat...

Tolerance a propagace neonacistů, kterou předvedla NOVA a pořadatelé Slavíka, přinesla své ovoce v řádu několika hodin. Radek Banga si dovolil proti této perverzitě vystoupit jak s protestem na místě, tak poté veřejným prohlášením. Načež se na něj snesla smršť nenávistných reakcí na sociálních sítích i jinde. A nejen na něj.

Od té doby, co Merkelová zastavila ten největší přísun uprchlíků do Evropy, začaly otázky xenofobie, nesnášenlivosti a rasismu poněkud méně rezonovat společností a vrátili jsme se k tématům jako je spolupráce s Čínou, chování Miloše Zemana a podobně.

Jenže díky Ortelu v televizi je možné zaznamenat masivní zvednutí xenofobních a nenávistných nálad na sociálních sítích. Proč? No, protože to je pro veřejnost jasný signál – pokud jste v sobě dusili nějakou nenávist k uprchlíkům či Romům, koukejte, nesnášenliví Ortel jsou v televizi. Je to mainstream. Je to normální. Nestyďte se a pusťte to ze sebe ven. Bude vás hodně. Budete v davu. Můžete si zanadávat.

Tisíce těch nejvulgárnějších a nejodpornějších nadávek je tu. Džin byl vypuštěn z láhve. A lidé, kteří to dělají, se necítí vůbec trapně. Je jich přece hodně, tak musejí mít pravdu, ne?

Proto nesmí náckové do televize. A to ani na komerční stanci během vyhlašování pitomé ankety. Tentokrát musím kritizovat i vlastní řady. Někteří z liberálů říkají, že Slavík je blbost a proč to řešíme. Ano, Slavík je blbost, ale televizní přenos pro 1 200 000 lidí je vážná věc. Je projevem elitářské ignorace neakceptovat to, že většina lidí kouká na televizi a kouká na tyhle pro intelektuála neexistující hlouposti. Lidé, kteří se na to dívají, jsou voliči. A je jich hodně.

A proto znovu opakuji. Neukazujte jim v televizi nácky, jako by to bylo normální. Není!

Lebky

Tato partička, která si říká Ortel, se vysmála nejen slušným lidem, kteří usilují o toleranci, uprchlíkům, Romům, ale i obětem druhé světové války, když přišla v jednotné uniformě s lebkou se zkříženými hnáty. Je to jasná provokace odkazující na smrtihlava SS. V tom má Banga naprostou pravdu. Celá ta obhajoba, že to není fašistický symbol, je ubohá. Jde přece o kontext. Hákový kříž je symbol slunce, ale není akceptovaný jinde než na chrámech v Indii. Všude jinde je to nepřípustný symbol a všichni vědí proč. Když si člověk, který vystupoval na koncertech, kde se hajlovalo, který dobře ví, co znamenají číslovky 18 nebo 88, vezme na sebe lebku se zkříženými hnáty, kontext je neprosto bezpochyby. Ti, co ho omlouvají, to dělají buď jen z nekonečné hlouposti, nebo proto, že jsou stejní neonacisté jako on. Operovat v tomto případě německými husary nebo piráty je výsměch zdravému rozumu a pravdě, i když v dnešní postpravdivé době to není zas tak ojedinělé.

Švejkovský fašismus

Mnozí Češi si o sobě myslí, že jsou mistři světa a to i v morální oblasti. Z fašismu obviňují kdekoho – Ukrajince, Slováky nebo dokonce ještě Němce. Sami sebe by chtěli naši zemi vidět jako z turistického bedekru. Malá, mírumilovná zemička, kde se skví z jara květ a šumí bory. Kde jsou malá městečka s hospůdkami, kde se čepuje nejlepší pivo. A Češi jsou bodří chlapíci, kteří vyprávějí vtipy. Jsou umírnění a šikovní. Dělají věci po svém a všemu rozumí a vždy se drží zlaté střední cesty. Nebojují a ze všeho se dostanou. Nejsou to hrdinové, ale díky tomu není jejich zem zvrásněná revolucemi a válkami. Prostě idylka jako z Ladovských pohlednic. Něco jako Tolkienův hobití Kraj.

Jenže pod touto turistickou idylkou se skrývá něco temného. Divoký odsun. Nevyrovnání se s komunistickou minulostí. Strach z cizího a odtud pramenící nenávist. Je to tam. Ventiluje se to veřejně, naštěstí jen slovy při příležitostech jako je uprchlická krize nebo Ortel v televizi. Pod povrchem je náckovství, fašismus.

Nechodíme s pochodněmi po ulicích. Nepořádáme pogromy a nezapalujeme masově ubytovny. Nadáváme na cizáky v hospodě u piva, vykládáme si vtipy o Cikánech a ohrnujeme nos nad čmoudy ve veřejné dopravě. Turisté to na nás nepoznají. Myslí si, že jsme fajn. Milují Švejka a myslí si, že jsme všichni jako on.

To je taková zvláštní až pohádková forma fašismu. České specifikum. Švejkovské náckovství.

Existují jen tři možnosti. Buďto budeme doufat, že to stále zůstane skryto nebo se s tím vyrovnáme. Vytáhneme to a vyrovnáme se s tím. Nebo budeme čekat, až to vyleze samo a změní se to ve fašismus klasický?

Autor: Tomáš Peszyński | středa 30.11.2016 11:00 | karma článku: 29.34 | přečteno: 2299x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 324 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 651 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 1059 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1009

Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...