Jak za týden udělat z USA východní Evropu

28. 01. 2017 16:00:00
Navzdory ekonomické, vojenské, geopolitické i historické síle USA se Donaldu Trumpovi podařilo za pouhý týden změnit tradiční washingtonskou politiku na politiku Kaczyňského nebo Orbána.

Někdy bylo vyčítáno Baracku Obamovi, že USA europeizuje. Že jeho politika je ve skrze levicově liberální, jako by byl nějaký představitel EU. Byla mu vyčítána poltická korektnost, sociální cítění a mírumilovnost. Jestli právem nebo neprávem je námět na knihu, nikoliv na krátký komentář. Stejně tak se jen těžko všichni shodnou na tom jestli to bylo správné nebo špatné.

Ale už to není tak podstatné. Protože je evidentní, že pokud Obama mohl někomu připadat jako politik z EU, tedy více západoevropský než americký, tak Donald Trump rozhodně není politik amerického střihu, ale opět střihu evropského. Ale střihu středoevropského až východoevropského.

Trumpova politika, tak jak nám ji představil svým maniakálním podepisováním stále nových a nových prezidentských výnosů nemá totiž s duchem Ameriky nic společného. USA byly kosmopolitní zemi, kde mohli utiskovaní lidé z celého světa nalézt azyl. USA byly zemí, kde se ctily nepsaná politická pravidla a zvyklosti a pěstovala tradiční politická kultura. USA jako přirozená hospodářská námořní velmoc byly zemí, která prosazovala a těžila z globalizace a hospodářský, kulturně a politicky se integrujícího světa. V této rostoucí integraci byly USA jako ryba ve vodě a dominovaly mu.

To všechno chce Trump popřít a toho všeho se chce vzdát, pro jakousi nacionalistickou chiméru „státu, který má hranice“ a „Ameriky na prvním místě“. Amerika byla ve skutečnosti neustále na prvním místě, protože se snažila vést nebo být příkladem světu. Nyní se rozhodla své premiantství deklarovat a na svět se vykašlat. Tím automaticky toto první místo ztrácí a propadá se hluboko dolů.

Je to jako když některé země EU se snaží ovlivnit a změnit EU ve svůj prospěch, tak aby jim podoba EU vyhovovala, a jiné chtějí EU opustit a myslí si, že se stanou silnější. Jaká to hloupost. Trpaslíci mají šanci jen v tlupě, nikoliv každý sám. USA jistě není trpaslík a svět není EU, ale princip je to obdobný. Trumpova snaha zaměřit se jen na USA rozloží světové společenství a z USA udělá trpaslíka. Byť vzteklého a s atomovými zbraněmi, ale mentálně, morálně a politicky to bude trpaslík. Protože budou samy. Trumpova politika přesně souhlasí s politikou východoevropských vůdců.

Trumpův populismus a populární nacionalismus je obdobný tomu, co ve východní Evropě hlásají Orbán, Zeman nebo Kaczyński. Akorát Trumpova islámofobie je doplněna ještě o odmítání Mexičanů, protože ti přece jen Američany zajímají víc. Ale princip je to stejný. Východoevropský.

Kdyby to nebylo tak děsivé, bylo by celkem zábavné sledovat, jak se američtí novináři a občanská společnost seznamují s tím, co my teď tak dobře známe. Mluvčí Bílého domu Spicer jako americký Ovčáček. Post truth politics v praxi není americký vynález. My s tím už máme zkušenosti léta. Alternativní fakta nejsou rovněž Trumpův vynález, ale vynález ruský, který my známe také již léta. A to bez ohledu na politický obsah, či spíše neobsah těchto alternativních fakt. Alternativní fakta používá nejen Putin a jeho propaganda, ale přímo se v nich rochní Miloš Zeman nebo Andrej Babiš. Pro Ameriku je to novinka. Ti s větším rozhledem o tom věděli a varovali předtím, ale teď je to realita.

Sleduji jak se s tím americká média a občanská společnost vyrovnávají a tuším, že příval vtípků na sociálních sítích o alternativních faktech, který byl způsoben šokem z toho, že prezident a jeho lidé tuto metodu skutečně používají, je důkazem toho, jak je to pro Američany nezvyklé. A bojím se, že si zvyknou, jako jsme si zvykli my. Sleduji komentáře v médiích, které nevěřícně rozebírají výroky Donalda Trumpa a jeho suity. Je jasné, že to média s někdy až mnoha set letou tradicí nemohou skousnout. A bojím se, že to skousnou jako to skousáváme my.

Sleduji jak Trump „řeší“ migraci do 300 milionové námořní velmoci stejně, jako deseti milionové Maďarsko uprostřed Evropy a to totiž stavbou jakési překážky na hranicích. Sleduji, jak Trump podepisuje jakési příkazy bez ohledu na to, jestli se dají uskutečnit nebo ne a vytváří dojem, že je jakýsi americký císař, že vládne sám a o všem rozhoduje a na vše má recept. Hraje si na amerického Putina a neřeší, jestli to je reálné nebo ne. Sleduji, jak Trump zavrhl jakékoliv zásady morálky, ideály humanismu a přesvědčen o své vlastní neomylnosti se rozhodl „řídit stát jako firmu.“

Jsem překvapen jen tím, že je to možné v Americe. Trump mi však neustále někoho připomíná a to, co dělá, pro mě není nové, ale důvěrně známé.

Trump dělá z USA mentálně východoevropskou zemi. Zbývá jen dořešit, zda se USA stanou bigotním, xenofobním, konzervativním a nacionalistickým, ale protiruským Polskem, které budeme potřebovat nebo provinčním, xenofobním, autoritářským, nacionalistickým a proruským Maďarskem, které nás zničí.

Autor: Tomáš Peszyński | sobota 28.1.2017 16:00 | karma článku: 35.08 | přečteno: 7178x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.32 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 1059 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1009

Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...