Liberální demokracii může zachránit jen politika

29. 01. 2017 10:00:00
Aktivismus je skvělá a důležitá věc, ale liberální demokracii mohou zachránit jen politici a voliči.

Hrdě se hlásím k občanské společnosti a jmenovitě k aktivismu. Aktivismus je důležitá a potřebná věc. Aktivismus je tady od toho, aby vytvářel poptávku po politických řešeních. Upozorňoval na problémy. Pomáhal. Aktivisté jsou lidé, kteří považuji své přesvědčení za natolik správné, že jsou ochotní různým způsobem jej prezentovat na veřejnosti.

Aktivisté, kteří stojí na straně liberální demokracie, slušnosti, humanity, lidských práv, práv menšin a podobně mají svoji nezastupitelnou úlohu v tom, aby neustále ukazovali společnosti co je správné. Aby na to lidé nezapomněli.

Není to žádná elitářská skupina. Aktivistou se stává každý, kdo je ochoten veřejně vystoupit na podporu svého názoru. Aktivisty se lidé stávají nezřídka proto, že cítí potřebu něco udělat a nechtějí jen nečinně přihlížet něčemu, co je špatné. Až tak nezaleží na tom, jestli jste aktivista aktivní, který plánuje a organizuje nebo jestli jste aktivní občasný, který čas od času přijde na nějakou demonstraci nebo podepíše nějakou petici. Vše je potřebné.

Ukazuje se však, že to nestačí a nikdy to stačit nebude. Žijeme nejen v době post faktické. V době alternativní pravdy. Žijeme také v době post morální nebo v době alternativní morálky. Populistům a propagandě se podařilo vytvořit atmosféru, ve které lidé zapomínají na to, co je správné a chtějí jen to, co je uspokojuje jejich pudy, které ta samá propaganda a populisté vyvolali. V takové atmosféře to mají moralizující aktivisté těžké, protože jimi prosazovaná morálka nikoho nezajímá. Ostatně vytvořit tento stav, kdy nikoho nezajímá nejen morálka, ale už dokonce ani fakta a pravda bylo cílem propagandy a populistů.

Zdá se jako by tito populisté a propaganda vítězili na všech frontách a dobývali svět. Jenže v jejich úspěchu je ukryta jejich slabost. Brzy se ukáže, že alternativní pravdy se nikdo nenají, že alternativní morálka se může obrátit proti komukoliv a že post pravda nemá žádné recepty na řešení běžných problémů. Brzy lidé pochopí, že nenávist uprchlíkům, k EU nebo obdiv k Putinovi jim nic praktického nepřináší. Jen to, že pomohli několika lhářům k moci. A že byli zase podvedeni.

A proto potřebujeme politiky. Demokratické a liberální politiky, kteří však nestavějí svou agendu na tom, že demokracie a liberalismus jsou správné. To si může dovolit aktivista, který nemusí občanům nic nabízet. Politik něco nabídnout musí.

Myslím si, že pokud se znova objeví politici, kteří začnou nabízet lidem řešení společenských problémů, tak podstatné část společnosti za nimi půjde. Pokud se objeví politici, kteří nabídnou lidem řešení jejich problémů, které bude skutečné, tak občané nejenže pochopí, že řešení, která nabízejí populisté, žádnými řešeními ve skutečnosti nejsou, ale rovněž se vrátí k hodnotám demokracie a liberalismu, pokud ty budou odpovědí na jejich požadavky.

Ale to si žádá talentované a pracovité lidi – politiky. Chytré lidi – politiky. Kteří budou schopni lidem jednoduše vysvětlit, že liberální demokracie, je nejefektivnějším nástrojem na řešení světa kolem nás. Musí to být talentovaní lidé, kteří budou spíše než o demokracii a liberalismu mluvit o těchto konkrétních věcech a rozumět jim.

Jsem přesvědčen, že takových lidí je plno. Jsou všude mezi námi. Jen prostě svůj talent uplatňují jinde. V zaměstnání, v rodině, ve volnočasových aktivitách. Je potřeba, aby si tito lidé uvědomili, že je jich třeba. Teď už není vstup do politiky cejchem, že toužíte po moci a výhodách. Situace se změnila. Vstup do politiky je společenskou poptávkou. Je to morální apel. Je to životní nutnost. Politici, je vás potřeba stejně jako těch, co pomáhají uprchlíkům, vaří polévky bezdomovcům nebo stavějí protipovodňové hráze.

Uznávám, že ne každý má pro politiku vlohy. A je na nás, kteří tak talentování nejsme je, abychom tyto lidi pomohli hledat, pomohli zvolit, radili jim, pomáhali, bránili a kontrolovali je.

Potřebujeme renesanci politiky, která není jen omíláním frází nebo populismem. Potřebujeme renesanci poctivé politiky. Drobné masarykovské práce.

Autor: Tomáš Peszyński | neděle 29.1.2017 10:00 | karma článku: 13.47 | přečteno: 842x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.91 | Přečteno: 345 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 465 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 1059 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1009

Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...