Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump ničitel

Trump je nejúspěšnější ze všech ničitelů demokracie. Během pár dní dokázal to, o co se snaží populisté na celém světě v posledních letech. Pro Putina a Čínu dělá užitečnou práci.

Režimy v Rusku a Číně drží silou. Mnoho evropských i asijských politiků v posledních letech hledá onu sílu, která by mohla nahradit demokracii. Nejčastěji vyvolávají nacionalismus, xenofobii a strach, ale také třeba touhu po pořádku.

Zatímco demokracie je postavena na úplně jiném základu. Je to křehká věc, která stojí na společenské dohodě jednotlivců. Demokracie uznává jedinečnost každého člověka a dohodu mezi těmito jedinci na spravedlivé formě vlády, založené na vůli většiny, která je kontrolována nezávislými institucemi. V demokracii většina i menšina musí ctít jistá pravidla, která jsou dána touto dohodu a která platí vždy a která jsou neměnná a nejsou změnitelná ani většinou.

Tato dohoda a tyto pravidla jsou postaveny na jistých hodnotách, které akceptují všichni lidé. Je postavená na jistých principech a je definována důvěrou v jisté instituce, v jejichž fungování věříme. To je základ.

Tragédie Donalda Trumpa je, že on tuto dohodu a víru zpochybňuje. Není to agresor zvenčí, který nám chce tyto hodnoty vzít. Je to ničitel zevnitř. Ničí tyto hodnoty přímo z ohniska západního světa. Proto je ještě nebezpečnější než Putin (i když jeho motivace a úmysly jsou zřejmě jiné, ale na tom v danou chvíli nezáleží).

Děsíme se ruské propagandy a děsíme se populistických politiků, kteří přijali styl této propagandy. Přijali její nejúčinnější metodu. A tou je zpochybnit všechno. Relativizovat pravdu. Místo řádu nastolit chaos, který místo dohody ovládne hrubá síla. Trump ještě onu sílu nepoužívá a možná ani nebude, ale jedno je jisté. Ve zhoubném zpochybňování, relativizování a boření řádu je nejúspěšnější ze všech.

Trump nejprve zpochybnil volby. Již před volbami říkal, že neuzná jejich výsledek, pokud prohraje. Dodnes opakuje, že volby byly falšovány a že Clintonová dostala mnoho tisíc falešných hlasů. Tady nejde o to, že jí Trump porazil. Jde o to, že dosud jako nikdo jiný, zpochybnil instituci voleb. Od toho, který má být vůdcem svobodného světa bychom to nečekali.

Ve svém tažení proti muslimům zpochybnil nezávislost justice. Sice stále fyzicky respektuje rozhodnutí různých soudů, ale komentoval je takovým způsobem, že jasně dokázal, že soudnictví pro něj není svatá instituce demokratické společnosti, ale jakýsi škůdce. Jako když Václav Kalus psal o soudcokracii.

Zpochybnil diplomatické zvyky, kontinuitu americké zahraniční politiky a v jemném předivu mezinárodních vztahů se chová jako slon v porcelánu. Dělá rozporuplné kroky. Mění svá rozhodnutí. Jeho slova se liší od činů. Někdo by si mohl myslet, že je fajn, že je nevypočitatelný pro své nepřátele, ale je naprosto zhoubné, že je nevypočitatelný i pro své spojence. Ti se zoufale snaží hledat v jeho činech jakousi logiku, brát jej vážně, jako by to byl obyčejný americký prezident. Jenže je to čím dál těžší. Amerika se z ochránce světového řádu stala šiřitelem světového chaosu.

Ale největší Trumpovou katastrofou je, že zrelativizoval pravdu. On a jeho suita přišla s alternativními fakty. Realita je nezajímá, vytvářejí svojí story. Říkají nám, že nemáme věřit našim očím, že na jeho inauguraci bylo více lidí než na Obamově. Informují nás o neexistujících teroristických útocích, jako byl ten v Bowling Green. A Trump v proslovu před vojáky (!) zcela vážně zpochybnil světová demokratická média, když tvrdil, že nám zatajují teroristické útoky islamistů.

Hoaxy o neexistujícím řádění muslimů a neexistujících krutostech a teroristických útocích islamistů je jeden z nejzhoubnějších trendů poslední doby. Státy i soukromé společnosti, i aktivisté a odborníci hledají jak s hoaxy bojovat. Je proto katastrofou, když se hoaxerem stane hlava státu typu Miloše Zemana. Ale je přímo kataklysmatickým armageddonem, když se vrchním hoaxerem stane americký prezident.

To je ta nejhorší noční můra. Lidé totiž toto všechno sledují. Sledují vyjádření politiků v čele s Trumpem a vrtá jim to hlavou. A jejich víra, že renomovaná média píšou pravdu, že se dá na USA spolehnout, že u soudu naleznete spravedlnost a že si mohou zvolit, koho chtějí ve volbách je otřesena. Je otřesena víra v demokracii. Demokracie byla jistota a ta se hroutí a je lidskou přirozeností hledat jiné jistoty. A tu přicházejí silní vůdci a říkají jim, opřete se o mne.

Tohle bylo cílem ruské propagandy a myslím, že ani Putin nemůže uvěřit tomu, jaký trend nastolil. Jistě, že za všechno nenese vinu, ale jeho sen se plní. Západní společnost se rozpadá.

Jestli chcete vidět, jak se rozpadá demokracie v přímém přenosu, sledujte zprávy. Bohužel největší podíl na tom má ten, kdo by měl proti tomu bojovat. Americký prezident.

Donald Trump je kazisvět. Ničitel demokracie.

Autor: Tomasz Peszynski | neděle 12.2.2017 10:00 | karma článku: 17,40 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

Vážení čtenáři a přátelé. Dovolte mi, abych i já oznámil svůj odchod z blogů Idnes. Kvůli Babišovi, jak jinak.

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

18.4.2017 v 16:00 | Karma: 35,73 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

59 Tomahawků by měl být jen začátek

V následujícím textu se pokusím vysvětlit, čeho by měl americký raketový útok na Asada být začátek. A proč mě naplňuje mírným optimismem.

18.4.2017 v 10:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

Shrnutí toho, co zas vyvedl Donald Trump. Je potřeba neustále poukazovat na to, že není standartní demokratický politik, ale někdo, kdo absolutně nemá na to být americkým prezidentem.

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

V Evropské unii se rozbíhá naprosto zásadní debata o budoucnosti EU, kterou Česko úspěšně ignoruje, abychom si zase mohli stěžovat na „diktát Bruselu.“

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář