Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problémy Arabského jara a lež IDNES

V Egyptě pokračuje násilí islamistů. Nafouknuté americko-libyjské spory. Syrské naděje a lži.

V Egyptě pokračují islamisté v odporu na dvou frontách. Jedna fronta jde přes pouliční nepokoje. S rokem 2011 nebo protestům proti Mursímu se to však nedá srovnat. Když měli islamisté opravu lidovou podporu, šlo to poznat. Přišli o ni. Myslím, že se bude ještě chvíli demonstrovat a ty nepokoje pomalu utichnou.

Druhá fronta mě přijde nebezpečnější. Množí se teroristické útoky proti egyptským bezpečnostním silám. Je možné, že na Sinaji vznikne další hnízdo terorismu.

Média mluví o tom, že se Libye ohradila proti americké akci na zatčení teroristů v zemi. Je to pravda, ale celý ten spor je poněkud nafouknutý, protože libyjská vláda zároveň jedním dechem dodala, že celá akce nemá vliv na strategické partnerství mezi Libyi a USA, což média nedodávají. Libyjská vláda se prostě musela ozvat, protože by její islamističtí nepřátelé její mlčení okamžitě ideologicky zneužili.

Pravdou však je, že situace v Libyi není dobrá. Vláda stále nepotlačila islamistické bojůvky a kriminální skupiny, které se vyvinuly z části bývalých povstalců. Nedávna zpráva OSN o porušování lidských práv ve věznicích svědčí o tom, že se stále nedaří nastolit demokratické standarty.

Myslet si však, že je to díky tomu, že byl svržen diktátor, je směšné. Je to jako byste říkali, jo za Hitlera a Stalina, to byl pořádek. Od té doby to šlo z kopce. Budování fungujícího v podmínkách demokracie a svobody trvá léta.

O tom, že je naděje, svědčí informace ze Sýrie, že syrské město Jabrúd se snaží udržet od šílenství občanské války. Nepodléhá ani Asadovi, ani povstalcům a odmítá islamisty a nedovolí do města vstoupit ani Syrské osvobozenecké armádě. A pak, že v Sýrii není žádné dobro, jak říká Miloš Zeman. Domnívám se, že toto město se dostalo do této situace nějakou zvláštní shodou okolností, třeba tím, že v okolí nebyla žádná vojenská posádka. A věřím, že kdyby měli syřané možnosti, kdyby nebyli drceni Asadovými tanky a bombami islamistů byli by schopni si takhle vládnout všude. Jabrúd jasně ukazuje, jak by mohla Sýrie vypadat bez Asada. To jsou ti lidé, které máme podporovat. Nijak to ani nekoliduje s tím, že je třeba podpořit i Syrskou osvobozeneckou armádou. Je přece možné stát na dvou nohou. Je daleko příjemnější potom řešit, jestli mají v Sýrii převážit umírnění povstalci nebo neutrální síly než se rozhodovat mezi Asadem a islamisty.

Ovšem jsem na pochybných, jestli mám tomuto článku věřit. Mám totiž problém s IDNES a hlavně s panem Oldřichem Mánertem, který na IDNES napsal několik článků o Sýrii. Obviňuji ho tady totiž veřejně s toho, že manipuluje s fakty, zkresluje je, zkresluje obsahy článků, které přebírá s cizích médií a lže.

Je totiž autorem článku, ve kterém hrubě skreslil článek ze serveru washingtonpost.com.  I já jsem tady tento článek citoval. Je zajímavé, jak jsme oba četli tento článek naprosto odlišně. Pan Mánert už v titulku článku tvrdí „CIA cvičí syrské povstalce, ti pak utíkají k stoupencům džihádu", ačkoliv nikde neuvádí, jak k tomuto došel. Jeho manipulativní článek totiž vytváří dojem, že to tvrdí onen citovaný server. Všichni si máte možnost článek, s kterého jsme čerpali přečíst, a musíte tudíž potvrdit, že v něm nikde není ani zmínka o tom, že by syrští povstalci vycvičení CIA přebíhali na stranu islamistů. Článek sice správně mluví o tom, že někteří američtí politici jsou rozptrčeni neúčinnou pomocí CIA povstalcům, což je pravda. Bohužel vytváří dojem, že by CIA cvičila v Sýrii islamisty což není pravda. A navíc zamlčuje podstatnou část zdrojového článku, který mluví o tom, že USA zvažují nasazení armády při výcviku povstalců, aby došlo ke zvýšení kvality a kvantity  pomoci povstalcům.

Prosím pana Mánerta, IDNES a další média, aby nelhala. V zájmu objektivity uznávám, že jsou horší média, například takové Novinky.cz, které jsou však i mezi konzumenty považovány za bulvár a jejich věrohodnost je mnohem nižší než u IDNES. Proto je já ignoruji.

Prosím tedy seriozní média, aby se snažila popsat skutečnost a ne ji přizpůsobovat svému politickému přesvědčení. Nelžete lidem, nemanipulujte s veřejným míněním. Budu vás hlídat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 7.10.2013 19:25 | karma článku: 11,47 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

Vážení čtenáři a přátelé. Dovolte mi, abych i já oznámil svůj odchod z blogů Idnes. Kvůli Babišovi, jak jinak.

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

18.4.2017 v 16:00 | Karma: 35,73 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

59 Tomahawků by měl být jen začátek

V následujícím textu se pokusím vysvětlit, čeho by měl americký raketový útok na Asada být začátek. A proč mě naplňuje mírným optimismem.

18.4.2017 v 10:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

Shrnutí toho, co zas vyvedl Donald Trump. Je potřeba neustále poukazovat na to, že není standartní demokratický politik, ale někdo, kdo absolutně nemá na to být americkým prezidentem.

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

V Evropské unii se rozbíhá naprosto zásadní debata o budoucnosti EU, kterou Česko úspěšně ignoruje, abychom si zase mohli stěžovat na „diktát Bruselu.“

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář