Putinizace nebo ukrajinizace Západu?

Ačkoliv ruskou propagandu už strašení „majdany“ poněkud přešlo, ty nás teprve čekají. Ukrajina je totiž napřed, a jestli to tak bude dál, světový Majdan není vyloučen.

Abych vysvětlil tyto na první pohled bláznivá tvrzení, musíme si ujasnit názvosloví.

Majdan, neboli Kyjevský, či Ukrajinský majdan byla známá lidová vzpoura na Ukrajině na konci roku 2013, která přerostla ve svržení prezidenta Janukoviče. Majdan se tak stal novodobým synonymem pro slovo „revoluce“ pro ty, kteří mu fandili a pro slovo „převrat“ pro ty, kteří jsou proti němu.  

Můžeme vysledovat, jak v demokratických zemích nastupují autoritářské vlády. Jedna skupina nabízí jakousi ideologickou alternativu liberální demokracii. V Polsku to je bigotní katolicismus, v Maďarsku xenofobní nacionalismus. Ve Venezuele třeba socialistické autoritářství. Na Filipínách policejní teror.

To je podle mě jasná putinizace. Putinizaci provádějí lidé, kteří mají jakousi vizi a myšlenku, byť je tato vize špatná, zkažená a perverzní. Ale jsou to v jistém smyslu idealisté. Jako byli Lenin nebo Hitler.

Ale vrtali mi hlavou lidé jako Andrej Babiš, který není hlasitým ideologem ani xenofobie ani putinismu a přesto je jasně a správně považován za nebezpečí pro demokracii. Donald Trump také není ryzím americkým konzervativcem nebo neokonzervativcem. Nedá se zařadit do žádné ideologické škatulky. Bere si, co se mu hodí. Stejně tak současná britská vládnoucí garnitura, která vyrostla spolu s prosazením Brexitu. Určitě to nejsou putinisté, jak se ukázalo. Naopak před Putinem varují, ale pomohli rozbít EU, a teď nevědí, co s tím. Velká míra neschopnosti a amaterismu je vidět i u Trumpa, který evidentně nic neví o americkém právním systému ani o mezinárodních diplomatických schopnostech, ani o světové ekonomice.

Nemyslím si, že se Trump řídí nějakou ideologií, třeba fašismem (to, jak se chová je věc jiná) nebo, že jsou Johnson a Mayová srdcem pro vystoupení Británie z EU. Nemyslím si, že by měl Babiš jakékoliv ideologické nebo hodnotové cíle, kromě cílů finančních. Na rozdíl od našich přesvědčených putinistů a xenofobů.

A tady se právě dostávám k té ukrajinizaci. Někdo si může myslet, že Ukrajina je zaostalá a opožděná země. Vždyť demokracii tam nastolili až 25 let po nás! Já si naopak myslím, že Ukrajina je poněkud vpředu a že nám spíš ukazuje naši budoucnost.

Jde o Majdan, který byl vedený proti Janukovičovi. Janukovič nebyl nikterak vřele proruský, nebyl to bolševik ani xenofob. Naopak, patřil ke garnituře, která si prostě koupila vládu. K ukrajinské oligarchii. V 90. letech a i později vznikla na Ukrajině bohatá vrstva oligarchie, která si prostě řekla, že už mají sice dost peněz, ale chtělo by to ještě moc. Těmto lidem absolutně nezáleželo na nějakých hodnotách, kromě hodnoty jejich vlastního majetku. A tak si politiku prostě koupili. Aniž by museli formálně svrhávat demokracii. Najali si západní PR agentury, které jim připravily profesionální volební kampaně a tak jim zařídil vítězství ve volbách. Legendární je historka je o tom, jak jeden z ukrajinských oligarchů seřval svého amerického politického poradce, že po něm chce, aby vystupoval na volebním mítinku, když onu mu přece dal tolik peněz na kampaň.

Víte, která ukrajinská strana byla konzervativní, která byla liberální a která byla socialistická nebo zelená? Žádná! Všechny strany byl absolutně vyprázdněné a byly to jen mafiánské spolky, které organizovaly korupci a které sloužily jako můstek k moci. Bez idejí a bez myšlenek.

A teď další otázka. Jakou stranou je ANO? Je to strana levicová? Pravicová nebo liberální? Jestli to poznáte, tak klobouk dolů.

ANO je pouze účelovým seskupením, které má vynést Babiše k moci. Babiš si ANO prostě zaplatil a koupil, protože na to má. A tvrdě s ANO lavíruje tak, aby nikoho příliš nenaštval a aby byl tudíž přijatelný pro všechny. Jediná jeho agenda je okázalé a divadelní anti korupčnictví, ale to je v pohodě, nikdo nemá rád korupci. Mohl by být třeba ještě proti povodním nebo tmě.

Donald Trump na to šel podobně, i když jinak. Ten si zaplatil psychologické profilování voličů a analýzy internetových diskuzí a sociálních sítí, aby věděl, co na nich lidé píšou a co chtějí. A prostě si sestavili agendu tady z toho. Je to jako byznys plán. Hledáte díru na trhu a pak ji zaplníte. Hodnoty, svědomí a morálka jdou stranou.

Ještě jinak to bylo v případě Británie. Tam se prostě současní vládní politici ujali pro své funkce a platy moci, kterou nikdo nechtěl.

A to je ta ukrajinizace. Vyprázdnění politiky. Ztráta hodnot a morálky. Politika jako byznys. PR agentury. Marketing. Oblbování lidí. Slibování lidem co chtějí, ať je to cokoliv. Ti talentovanější si prostě našli způsob jak se dostat k moci. A jsou úspěšní.

Jenže, co když je jejich konkurence neúspěšná ne proto, že neumí to, co oni, ale prostě proto, že nechce?

Každopádně pokud se Západ nebo jeho část mění v Ukrajinu před Majdanem, tak si buďte jisti, že se dříve nebo později dočkáme dalších a dalších Majdanů. Protože lidé dříve nebo později pochopí, že tito poltičtí podnikatelé ve skutečnosti neumí nic jiného, než se dostat k moci. A veřejné problémy nevyřeší. Naopak až zjistí, že nemohou splnit sliby, které lidem dali, vykašlou se na lid a budou se jen udržovat při moci. Za pomoci jakýchkoliv prostředků. Dokud nebudou svrženi. Jako na Ukrajině.

Majdan je pro mě symbolem naděje, ale v Kyjevě bylo přes 100 mrtvých, takže se na něj nemohu těšit. Lepší a snazší by bylo nepustit tyhle politické podnikatele k moci a vyhnout se tomu všemu, co nás čeká.

Ale to já ovlivnit nemůžu. Jen vy. U voleb.

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 6.2.2017 10:00 | karma článku: 20,75 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77

Tomasz Peszynski

Bojme se Babiše

27.2.2017 v 16:00 | Karma: 42,96

Tomasz Peszynski

Kdo nakope Rusku zadek?

27.2.2017 v 10:06 | Karma: 24,22

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (2)

26.2.2017 v 11:00 | Karma: 17,05

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně

20.2.2017 v 10:00 | Karma: 22,58

Tomasz Peszynski

Rusko a uprchlíci

13.2.2017 v 16:02 | Karma: 20,62

Tomasz Peszynski

Jak zastavit zabijáka voleb

13.2.2017 v 10:02 | Karma: 18,74

Tomasz Peszynski

Trump ničitel

12.2.2017 v 10:00 | Karma: 17,40

Tomasz Peszynski

Trump, EU a Ukrajina

5.2.2017 v 10:00 | Karma: 15,14

Tomasz Peszynski

Jediný přítel Donalda Trumpa

30.1.2017 v 10:00 | Karma: 23,68

Tomasz Peszynski

Kdo může být dobrý politik?

29.1.2017 v 16:00 | Karma: 15,07
  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář