Tomáš Peszyński

Jak zastavit zabijáka voleb

13. 02. 2017 10:02:32
Zabiják voleb je metoda, která umožnila vítězství Brexitu a Donaldu Trumpovi. Na trhu je k mání za 15 milionů dolarů.

Tímto textem navazuji na text popisující poltický marketing a jeho nejnovější metodu, která sbírá data na internetu a díky nim dává možnosti klientovi – kandidátovi analyzovat si své voliče a nabídnout jim přesně to, co chtějí. Tato metoda degraduje politiku z prosazování vizí na pouhé politické podnikání s touhami voličů bez ohledu na morálku a správnost. Tato metoda byla využita Trumpem a příznivci Brexitu a v současné době je nabízená dalším populistům v Evropě.

Jedná se o manipulaci s voliči, které si kandidát získává pomocí nabídek šitých na míru a která nemá nic společného s demokracií, ale ve skutečnosti je to jen využití zákonů nabídky a poptávky.

Cena této metody (375 milionů korun) jakoby vylučovala její použití v Česku, kde je strop pro volební kampaň 90 milionů korun a opravdu žádná strana si nemůže dovolit něco takového kopit. Ale logicky vyvstává otázka. Kolik je 375 milionů třeba pro Agrofert?

Navíc se zdá, že tuto metodu začalo používat Rusko. Putin přece každému nabízí to, co chce. Levičákům nabízí boj proti fašismu, pravičákům zase Donalda Trumpa. Nacionalistům nabízí boj proti uprchlíkům, spikleneckým teoretikům zase spiknutí USA.

Rusko určitě sleduje poslední trendy v politickém marketingu a věřím, že tyto metody je schopno poskytnout svým spojencům levněji nebo dokonce v rámci internacionální pomoci i zdarma. Navíc ani zkušení marketéři nejsou ze hry a jistě dovedou tuto metodu aspoň částečně napodobit v levnější verzi nebo se ji přiblížit. Celkově však tento přístup k volbám má smrtící vliv na volby a demokracii.

Existuje proti této manipulaci nějaká obrana? Myslím si, že ano. Je totiž potřeba si uvědomit, že to je pouze prostředek. Pouze zbraň, kterou někdo používá. Představte si to jako pušku. Puška má dva konce. Na jednom konci je střelec, který je ochoten a schopen zbraň použít. Na druhé straně je jeho oběť, která se do této situace dostala.

Jediným způsobem, jak čelit tomuto hromadnému ničení svobody je uvědomit si, že ti, kdo používají tuhle pušku, jsou nemorální střelci. Vrazi našich duší i naši společnosti. Pokud si budeme uvědomovat, že s námi chce někdo manipulovat a proč to dělá a jaký je, jeho manipulace nemůže uspět. Ví se přece, že první etapa boje s jakoukoliv manipulací je uvědomění si toho, že jsme manipulováni.

Druhým způsobem, jak tomu čelit, je nestát se lovnou zvěří. Nebýt obětí. Pokud si uvědomíte, že vám nabízí někdo něco, co se vám hodně líbí, a budete se starat, co je zatím, co je kolem dokola, co ten samý člověk nabízí někomu jinému a jak má k tomu motivaci, nebudete jen pasívním terčem. Je třeba posuzovat politiky nejen podle toho, že hlásají něco, co se vám vyhovuje, ale je potřeba domýšlet důsledky těchto návrhů. Jaké jsou důsledky pro ostatní? A bude to fungovat? Dává to smysl? Ubližuje to jiným lidem? Co budeme muset obětovat?

Otázka, co za to, je velmi dobrá. Není třeba nikomu vysvětlovat, že nic není zadarmo a že všechno má rub a líc. Pokud se budeme schopni vždy podívat na obě strany mince a rozhodnout se kvalifikovaně, s rozumem a ne na základě emocí, které nám někdo vyvolává, tak budeme imunní vůči jakékoliv manipulaci.

Nenechme se tedy zastrašit odborností politických marketérů a nenechme se zastrašit sebevědomím jejich klientů. Nakonec stejně rozhodujeme my, občané a voliči. Pokud si o všem toto právo nenecháme vzít. A mějme na paměti, že tento kdo nám ho může ukrást, nebude nepřátelský voják v tanku, ani zuřivý terorista, ale s největší pravděpodobností nějaký talentovaný a ctižádostivý odborník nebo naopak prostořeký politik typu „strejda od vedle“ bez skrupulí a morálních hodnot.

Autor: Tomáš Peszyński | karma: 18.74 | přečteno: 1042 ×
Poslední články autora