Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

Vážený pane ministře zahraničních věcí České republiky,

žádáme Vás tímto uctivě, abyste se zasadil o odebrání víz hudebnímu souboru Alexandrovci z Ruska. Tento soubor je součástí ozbrojených sil Ruské federace a podléhá ministerstvu obrany. Není tak jen hudební tělesem, ale i propagandistickou institucí, která oslavuje sovětskou a ruskou armádu, stejně tak jako zahraniční politiku a války vedené jak Sovětským svazem, tak Ruskem.

Zvláště v této době je turné tohoto souboru v České republice nežádoucí. Alexandrovci nekriticky velebí sovětskou válečnou mašinérii, jež má na svědomí takové vojenské agrese, jako byla okupace Československa v roce 1968. Rovněž podporují současnou ruskou zahraniční politiku, která zahrnuje podporu zločinnému syrskému režimu. Jak dobře víte, v důsledku této ruské politiky i Česká republika, v souladu s postojem EU, uvalila sankce na Rusko – mimo jiné za okupaci Krymu, kterou Alexandrovci oslavují ve své písni „Slušní lidé“. Ruská politika je dále spojována s pácháním válečných zločinů, jako byl chemický útok v Idlíbu a jako je záměrné bombardovaní civilních cílů v Sýrii. Alexandrovci pak létají do Sýrie, aby zde povzbuzovali příslušníky ruské armády.

Vaše ministerstvo zahraničí letos u příležitosti třetího výročí okupace Krymu uvedlo: „Již tři roky spolu s ukrajinským lidem odmítáme ruskou anexi Krymu.“ Jak tedy můžeme tolerovat soubor, který naopak anexi Krymu vítá? Turné Alexandrovců bylo již v minulosti zrušeno ve spojeneckém Polsku. Letos turné Alexandrovců neumožnilo spojenecké Estonsko. Pokud naši spojenci v NATO viděli v Alexandrovcích něco víc než jen hudební těleso a odmítli jim vstup do země, považovali bychom za logické, pokud by české ministerstvo zahraničních věcí zaujalo obdobný postoj.

Česká vláda i tajné služby informují o tom, že berou hybridní válku i propagandu z Ruska vážně. Zřídili jsme Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Povolit turné Alexandrovců na našem území je v rozporu s těmito kroky, a proto vnímáme zvláště v současné situaci jako nevhodné, pokud Česká republika zaujme jiný postoj než její spojenci. Žádáme tedy o odebrání víz členům souboru Alexandrovci a zamezení jejich vstupu na území ČR za účelem vystoupení jako hudební soubor.

Tento dopis podepsali zástupci spolků a jednotlivci sdružení v platformě Občanský Budíček:

Za spolek East European Information Centre: Josef Bílek a Marta Štrachová
Za Spolek Podhradí: Michal Majzner, Jan Sigmund a Tadeáš Kalvoda
Za spolek Politika a Svědomí: Radovan Bláha a Eugenie Číhalová
Dále tito jednotlivci: Kateřina Honzíková, Jarek Jesenský, Barbora Jiskrová a Tomasz Peszynski

 

Autor: Tomasz Peszynski | úterý 18.4.2017 16:00 | karma článku: 35,73 | přečteno: 3099x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77

Tomasz Peszynski

Bojme se Babiše

27.2.2017 v 16:00 | Karma: 42,96